Bezkontaktní QR24-Ex nemůže poškodit ani prach v prostředí s nebezpečím výbuchu

Bezložiskový IO-Link enkodér do prostředí s nebezpečím výbuchu

05/20 – Bezkontaktní enkodér Turck QR24-Ex s rozhraním IO-Link zvyšuje dostupnost zařízení v Ex aplikacích díky konstrukci odolné proti prachu a nárazům

Mülheim, June 30, 2020

Společnost Turck nyní nabízí také variantu bezkontaktního rotačního snímače QR24 pro použití v prostředí s nebezpečím výbuchu v zónách 2, 22 a 3GD. Bezkontaktní měření výrazně překonává optické snímače v prašném prostředí, protože optické snímače jsou citlivé na prach.

Senzorová jednotka a snímací element QR24 jsou dvě zcela utěsněné nezávislé jednotky. To poskytuje enkodéru optimální ochranu před prachem, vibracemi, nárazy a pády. Na rozdíl od enkodérů s magnetickými polohovacími prvky nabízí QR24 větší odolnost proti rušení magnetickým polem. Typické aplikace pro QR24 Ex zahrnují chemický, těžební nebo potravinářský průmysl - zejména v mlýnech. Mnoho aplikací v textilním nebo dřevozpracujícím průmyslu však také vyžaduje použití enkodéru se schválením 3GD.

QR24-Ex je dalším přírůstkem do řady rotačních snímačů řady Premium od společnosti Turck. Na výstup poskytuje svůj signál přes rozhraní IO-Link V1.1, čímž nabízí jednodušší nastavení parametrů, například pro výstupní signál nebo nulový bod. Enkodér lze použít jako jednootáčkový nebo víceotáčkový, který počítá otáčky. Za tímto účelem enkodér používá 16 bitů z 32bitového signálu IO-Link pro jednu otáčku, 13 bitů pro počet otáček a zbývající tři bity pro diagnostická data. Lze tak kdykoli zjistit provozní stav a předem naplánovat údržbu, čímž účinně předejdete prostojům stroje.